Tură foto în Scoția – The Isle of Skye

Tură foto în The Isle of Skye, Scoția

Perioada: va fi anunțat

Numar de locuri: 7 (locuri libere) – înscrie-te 

Răsărit: 08:00 / Apus: 18:00

  • prima zi:

Aterizăm pe aeroportul din Edinburgh, ne luăm mașinile în primire și ne cazăm la hotelul Hilton din aeroport, camere duble, câte două paturi single.

Ne vom aduna la cină, ca să ne cunoaștem și ca să putem discuta despre ce urmează să vedem în cele 10 zile (9 nopți) petrecute în Scoția, itinerariul, subiecte fotografice etc.

  • ziua a doua:

După micul dejun (inclus) de la hotel, vom porni călătoria noastră spre The Isle of Skye, unde vom sta urmatoarele 7 nopți. Drumul dureaza cca 5 ore, dar având în vedere că trecem prin locuri de o frumusețe unica, o să tot oprim ca să fotografiem peisajele scoțiene. Vom fi cu ochii-n patru după căprioare și cerbi.

– traseul de dus va fi prin zona de sud a parcului național „Cairngorms”, vom trece pe lângă celebrul Loch Ness (unde vom încerca să surprindem „monstrul din adâncuri” 🙂 )

– la întoarcere vom merge prin Glencoe și parcul național „Loch Lomond & The Trossachs”. Apusul zilei a doua îl vom fotografia unde ne prinde pe drum. Poate fi Eilean Donan Castle, Glencoe sau chiar Portree…

Odata ajunși seara în Portree, orășelul cel mai important din Isle of Skye, ne vom opri pentru cumpărături la un supermarket, după care ne vom lua în primire cele două case unde vom locui pe perioada șederii în insulă, una lângă cealaltă, la 10 minute de Portree. Casele sunt mobilate, cu tot ce trebuie în bucătărie iar lenjeria de pat și prosoapele sunt incluse.

În cea mai mare parte a timpului ne vom gospodări singuri, cele două case au de toate, ne vom găti singuri, dar vom putea să luăm masa și la un restaurant din zonă, în Portree sau în alta parte, pentru socializare și degustarea bucătăriei locale (chiar dacă simplă, poate fi foarte gustoasă).

  • următoarele zile:

Într-una din zile, în funcție de prognoza meteo, ne vom trezi devreme la răsărit pentru a urca pe celebrul Old Man of Storr. Ascensiunea nu e dificilă, dar destul de abruptă pe alocuri și durează cca 45min. De acolo vom surprinde momentul în care soarele răsare din mare, de după insula vecină și luminează munții și celebrele stânci care seamănă cu un bătrân cu straie lungi.

Altă locație pentru răsărit va fi Quiraing, în Portree, cu căsuțele sale colorate din port sau pe o plajă între Portree și Quiraing. Quiraing este un loc fabulos unde putem fotografia la nesfârșit, posibilitățile de compoziție sunt virtual nelimitate și merită mers acolo chiar și în trei dimineți: o data pentru cadre la răsărit din locuri apropiate de șosea, a doua oară după o scurtă drumeție (30-40min) înspre nord iar a treia oară înspre sud întrucât perspectivele se tot schimbă și cadrele sunt mereu altele.

În ce privește apusul, acesta ne va surprinde în unul din următoarele locuri : foarte frumoasa plajă Elgol de unde se profilează Cuillin Ridge, spectaculoasa coastă înaltă de la Neist Point cu celebrul său far, râul și podul vechi în care se reflectă Cuillin Ridge, vom face o scurtă drumeție până la celebrele cascade Fairy Pools, la plaja Dunvegan etc.

Ca și în cazul locurilor de răsărit, e foarte posibil să ne dorim să ne întoarcem în locurile care ne-au plăcut cel mai mult ca să încercăm și alte cadre, compoziții în condiții diferite de lumină.

Vremea în The Isle of Skye este în general foarte schimbătoare și dramatică, la fel ca în Lofoten sau Islanda, ceea ce ne oferă posibilități nenumărate de compoziție și lumină iar în timpul zilei curcubeul e un fenomen destul de probabil. Vom putea fotografia simpaticele vaci scoțiene, pășunile pe care oile pasc în libertate totală, porturi mici, cabine telefonice specific britanice etc.

Vom adapta programul zilnic în funcție de vreme și de preferințele de fotografiat pe parcursul turei, încercând să atingem cât mai multe din obiectivele menționate.

Vom vizita și celebra distilerie Talisker, de altfel singura de pe insulă, dar care produce un whisky excelent, de o calitate unică. Acolo putem învăța despre procesul de distilare și să degustăm afumatul whisky Talisker (cei care nu sunt șoferi, desigur).

Pe la jumătatea turei, ne vom selecta fiecare un număr de fotografii pe care le vom revedea împreună pentru discuții și stabilirea obiectivelor de atins, din punct de vedere creativ, în zilele urmatoare. La fel, în ultima seară din Isle of Skye, vom vedea cadrele fiecăruia și vom purta discuții pe marginea lor, cu scopul de a învăța cât mai mult unii de la alții și să vedem în ce măsură ne-am atins scopul propus.

  • ziua a noua:

După răsărit, micul dejun și predarea caselor, vom porni spre același hotel Hilton din aeroportul Ingliston, Edinburgh. Pe drum însă, ca și la dus, vom opri pentru fotografii. Glencoe este unul din locurile foarte spectaculoase din drumul nostru. Apusul îl vom face în Edinburgh (Calton Hill) sau Quensferry sau acolo unde ne prinde.

Ne vom aduna la cină, la fel ca in prima seara, pentru feedback și impresii personale.

  • ziua a zecea:

După micul dejun de la hotel, predăm mașinile și plecăm spre terminalul de îmbarcare.

Buget: va fi anunțat

Pachetul include:

– avion dus-întors Bucuresti – Edinburgh cu toate taxele incluse (1 escală);
– un bagaj de mâna de 10kg;
– un bagaj de cală de 20kg;
– cazare 9 nopți camere de 2 persoane (7 nopți în The Isle of Skye, 2 nopți în Edinburgh);
– transportul local pe toată perioada (două mașini închiriate);
– îndrumare foto pe întreaga perioadă

Cheltuieli suplimentare:

– asigurarea medicală;
– mese (avem bucătărie și ne vom gospodări singuri: bugetul pentru mese se poate ridica la cca. 100-200 euro / persoană).
Condiții de înscriere:
– achitarea unui avans de 790 euro în termen de 7-14 zile de la înscriere;
– diferența se achită cu 30 zile înainte de plecare.
Condiții de returnare:
– avansul se returnează integral doar în cazul in care biletele de avion nu au fost cumpărate, în caz contrar se returnează 30% din avans;
– nu se returneaza daca se renunță înainte cu 30 zile de plecare;
Echipament recomandat:
– aparat foto DSLR, mirrorless sau compact, trepied, telecomandă, filtre (polarizare, gradual, ND);
– acumulatori, încărcător, carduri;
– vom oferi detalii suplimentare (îmbrăcăminte, condiții meteo…) în momentul în care se va crea grupul.

Despre fotografie:

– folosirea echipamentului foto;
– îndrumare în realizarea de fotografii la fața locului;
– tipuri de fotografii ce se vor realiza: peisaj – fotografii la răsărit și apus, fotografie de noapte
– reguli de compoziție;
– postprocesare în photoshop;
– selecția și analiza fotografiilor
Fotografii din Scoția realizate de Adrian Popan:
Share it if you enjoy it: