Căsuța din Dumbrava Minunată

E lucrare mare să faci ceva cu mâinile tale. Credința asta o primește fiecare în felul lui, unul oferă veșnicie clipei prin fotografie, altul modelează apă și făină iar alții… construiesc case împrumutând darurile naturii (…)

„Așa se întâmplă și la Sasca Română”, începu să povestească domnița Ileana. Cuprinsă parcă în poveștile lui Sadoveanu, o căsuță a prins viață într-o dumbravă de salcâmi, la poalele unui deal ce o are pe Nera la picioare. Ca orice lucru bine făcut, căsuța noastră rotundă este construită doar din lut, nisip si paie.

Aveam să descoperim că materialul se numește cob, că muza lui se numește Ileana Mavrodin și că, așa cum e și în viață, răbdarea și pasiunea sunt ingrediente musai prezente pentru a-ți ridica acest cămin în prelungirea naturii. Timp de 7 zile aveam să ne aducem aminte de vremurile de odinioară, în care parcă lucrurile simple puteau să facă oamenii fericiți.

Ne-am lăsat îmbrățișați de simfonia naturii, ne-am jucat cu mâinile și picioarele în apă și lut, am povestit despre călătorii, vise și visuri și am surprins și câteva momente de armonie sufletească. Dacă tot vorbim de lut, se cade să pomenim o vorbă bine spusă de Dan Leș, “cumințenia și rânduiala care ne-au fost date de bunicii și străbunicii noștri or să ne salveze din acest tăvăluc numit globalizare”.

Mulțumim, Ileana, pentru inspirație, curaj și profunzimea credinței pe care o porți în privire. Mulțumim Ina, Adi, Emma și Biță că lângă voi a fost acasă.

Vă invităm să descoperiți câteva momente de la atelier.

Dan & Ruxandra

Text: Ruxandra Moraru / Foto: Dan Mirica

Share it if you enjoy it: