Paris – “next level of art”

Paris, “next level of art” (urmatorul nivel in domeniul artei) as putea spune. Pe aici s-au plimbat majoritatea marilor artisti, multi au trait si murit aici.
Nu are rost sa incep sa enumar din ei caci cu siguranta mi-ar scapa cineva si nici eu nu-i stiu pe toti, insa imi permit totusi sa-l amintesc pe Constantin Brancusi.

Am avut ocazia sa merg la mormantul lui, dar cel mai impresionant a fost la atelierul sau amenajat de catre francezi in Piata Georges Pompidou. Am avut sentimentul ca era acolo, printre lucrarile lui. O energie fantastica si o bucurie de nedescris.
Prin urmare, recomand oricarui artist si nu numai sa viziteze cel putin o data in viata Parisul. Energia locului este plina de arta si frumusete.

A fost pentru a doua oara pentru mine in Paris, si cu siguranta voi mai merge. Prima data am mers cu lista de “to do-uri” si pentru ca am fost iarna, am avut ocazia sa ma bucur de rasarituri si apusuri ceva mai spectaculoase. De asemenea am putut sa ma bucur de strazile goale ale diminetilor si am observat cum acestea incep usor usor sa se umple, mai intai cu angajatii magazinelor si pietelor, apoi cu cei ce merg la munca si usor usor cu turistii (asiaticii sunt primii care apar).

Acum nu mi-am mai facut nici o lista, am mers la feeling si pot spune ca am gasit locuri noi. De asemenea am avut compania unor prieteni dragi pasionati si ei de fotografie, Adrian Nedea, Florin Patras si Elisei Noata.
Trei lucruri m-au surprins placut acum:
– ziua foarte lunga, rasaritul pe la 5:30am iar apusul pe la 10:30pm, iar la 12 noaptea inca se mai putea face fotografie cu lumina albastra;
– sistemul de inchiriere biciclete. Patru zile cat am stat m-am deplasat aproape doar cu bicicleta si pe jos. Timpul pe care-l faceam cu bicicleta dintr-un punct in altul era aproape la fel cu timpul pe care l-as fi facut cu metroul. Benzile de biciclete erau peste tot si nu mai vorbesc de respectul soferilor fata de biciclisti, nota 10.
– forta cu care te atrage Turnul Eiffel. Parca toate drumurile te duc la el, iar cand faci o fotografie indiferent ca te afli in capatul celalalt al Parisului, parca te uiti dupa el si speri sa-ti apara in cadru.

Companie in aceasta calatorie mi-a fost si aparatul avut in teste, un Sony A7R cu trei obiective, cel de kit 28-70mm f3.5-5.6, 50mm f1.8 (magic) si 35mm f2.8.
Norocul meu a fost ca Florin, unul din prietenii cu care am impartasit calatoria, are si el un aparat la fel, si mi-a oferit cateva detalii cu privire la setari, focus si alte detalii importante care m-au ajutat sa ma concentrez mai mult asupra fotografiei si nu asupra aparatului si setarilor lui, eu neavand timp sa studiez manualul inainte de a-l lua.
Experienta avuta cu aparatul a fost placuta, l-am testat o zi intreaga pe ploaie marunta, uneori mai intensa, obtinand cadre frumoase din punctul meu de vedere. Surpriza si mai placuta a fost cand am ajuns la calculator sa le prelucrez, am ramas placut surprins de calitatea fotografiilor, scharf, focus, rezolutie… pe scurt pot spune ca este un mirrorless full-frame reusit. Detalii tehnice si comparatii sigur gasiti pe site-urile de specialitate.

Mai jos fac mici recomandari din propria mea experienta. Nu trec detalii pentru ca acestea sigur le gasiti pe site-uri de travel.

– Sacré Cœur – urca treptele spre Sacré Cœur fara sa te uiti in spate deloc. In momentul in care ajungi sus, intoarce-te si priveste!

– Vezi Turnul Eiffel de sus – pentru a vedea Turnul Eiffel de sus, nu te urca pe turn ci mergi la Montparnasse Tower – recomand sa mergi cu 3 ore inainte de apus pentru a te bucura de priveliste atat pe timp de zi cat si la apus dar si pe intuneric. Daca mergi in weekend sau in sezon, mergi mai devreme;

– Plimba-te prin cele doua cimitire renumite ale Parisului unde sunt inmormantati multi artisti: Montparnasse Cemetery (Constantin Brancusi) si Pere Lachaise

– Fa-ti abonament pentru bicicleta si plimba-te prin Paris. Sunt sute de parcari de unde se pot lua si unde se pot lasa. Costul unui abonament este de 8 euro pe saptamana (depozit de 150euro in cazul in care nu returnati bicicleta) iar primele 30min sunt gratuite. Mai multe detalii sigur gasiti pe site-urile de travel. Recomand sa va treziti devreme sa le luati altfel incep parizienii sa plece cu ele la munca si va fi dificil sa mai gasiti. Exista si aplicatie pentru smart-phone-uri cu harta parcarilor, aplicatia va arata si cate biciclete disponibile sunt in parcari (Tips: daca seaua este intoarsa, inseamna ca bicicleta are probleme);

– Mergeti la atelierul lui Brancusi din  Piata Georges Pompidou. Va recomand sa va odihniti pe pietrele pietei. Puteti nimeri persoane care canta si danseaza, bucurati-va de show-ul lor;

– Plimbati-va pe marginea Senei, cu siguranta veti intalni situatii de fotografiat;

– Place du Mexico – de aici veti avea o vedere incredibila a Turnului Eiffel;

– Mergi in timpul zilei in Parcul Luxemburg, aici se intalnesc multi tineri si se relaxeaza pe scaune sau iarba;

Parisul in alb negru. Fotografii realizate cu Sony A7R. Obiectivele folosite: 28-70mm f3.5-5.6; 55mm f1.8; 35mm f2.8

 

Parisul colorat. Fotografii realizate cu Sony A7R. Obiectivele folosite: 28-70mm f3.5-5.6; 50mm f1.8; 35mm f2.8

Share it if you enjoy it: