Sălciua si împrejurimi… Călători in România.

Localnicii afirmă cu mândrie că aici, în Sălciua, își odihnește originile Țara Moților. Cuprinși într-un basm, înțelegem repede că aici distanțele nu se măsoară în kilometri ci în dealuri-distanță. Astfel, aveam să aflăm că Ponorul este „peste două dealuri” de Dumești și că una din cele mai spectaculoase peșteri din România se află „sub piatră”. Suficientă informație cât să ne rețină atenția pentru o vreme.

Când veți decide să pășiți pe aceste meleaguri, vă rugăm, observați pentru început o parte din peisajul dintre Turda și Sălciua de Jos, locul de joacă al soarelui și a sălciilor, pe marginea Arieșului, indiferent de anotimp. Se pare chiar că denumirea comunei Sălciua vine de la numărul mare de sălcii care cresc încă pe malul Arieșului.

Legendele spun că în locșorul cu oameni harnici, cu rădăcini adânci în natură și cu multă bună-simțire locuiau pe vremuri solomonarii, stăpânitorii vânturilor și călătorii norilor. Odată ajunși aici, veți înțelege. Purtând cu mândrie mireasma fină de mister, împrejurimile munților Trascău ne-au așteptat cu răsărit de soare, ceva ceață „fotografică”, nori străpunși de razele asfințitului de soare și cu multă omenie a locuitorilor pe care îi găzduiește la poalele sale.

Dumești, unul dintre satele comunei Sălciua, vârful de deal pe care ciobanii și-au „așezat” casele de vară și unde noi, anul trecut, ne-am așezat cortul (povestea si imaginile aici). La Dumești ajungi și cu mașina, dar poți ajunge și prin pădure, un traseu de vreo oră care începe de Sub Piatră, de la Peștera Huda lui Papară. Peștera nu poate fi vizitată în prezent, însă vă puteți face o imagine asupra grandorii ei chiar și de afară. Se spune că este cea mai lungă peșteră din Munții Trascău având circa 5.000 m lungime.

Pentru că așa ne este felul, am lăsat și câteva locuri „nevăzute” tocmai pentru a ne asigura că ne vom întoarce: Cascada Șipote, Peștera Poarta Zmeilor, Râpa Roșie și Cascada Pișoaia sunt doar câteva dintre ele.

Locuri de cazare sunt multe și câteva putem să vă recomandam și noi, dacă ne veți scrie.

Până atunci, vă invit să priviți în imagini a doua parte a poveștii de la Sălciua.

Text: Ruxandra Moraru / Foto: Dan Mirică (fotografii realizate în Noiembrie 2016 și Iunie 2016)

Share it if you enjoy it: